Történetünk

Öt évvel ezelőtt Somogyi Krisztián (telephely ügyvezető) megalapította a Megfog-Lak Hevesi Ebrendészeti Telepet, mely azóta is, napi szinten foglalkozik kóbor állatokkal, legfőképp kutyákkal. Tapasztalatai alapján az emberek nagyon keveset foglalkoznak ezzel a társadalmi kérdéssel, holott a gondatlan állattartás, az állatok kitaszítása, napjainkban nagyon sok problémát okoz.

A 2011 óta eltelt időszakban Krisztián belátta, hogy nélkülözhetetlen egy olyan szervezet létrehozása, mely segíti a kóbor, magára hagyott állatokat: helyet, oltalmat, élelmet és – szükség esetén – orvosi ellátást biztosítva nekik. Egy olyan létesítményt álmodott meg, mely a hatóság által lefoglalt, illetve rosszul tartott haszonállatok befogadására is alkalmas.

Mivel különböző tartásmódot igényelnek, a kutya-, valamint a haszonállat menhely nem lehet egy területen. Így a szervezet megalakulása előtt Krisztián vásárolt két földterületet, melyek alkalmasak voltak a többfajta állat elhelyezésére. 2015-ben kezdeményezték az Egri Törvényszéknél az alapítvány bejegyzését, ami rengeteg papírmunkával és adminisztrációval járt, de 2016. április 11-én végre megkezdhették működésüket. Ekkor már a telephelyek is készülőben voltak. A haszonállat menhely a volt MHSZ lőtér helyére épült, a kutyamenhely pedig közvetlenül az ebrendészeti telep mellé. Ezeket Somogyi Krisztián mind saját finanszírozásból, és kisebb-nagyobb támogatással hozta létre és működteti.

Az alapítvány segítségével – melynek kuratóriumi tagjai Cseh Zoltán, Juhász Tamás és Tóth László – azóta már több mint 40 kutyus talált szerető gazdára, és még közel ugyanennyi várja azt, hogy otthonra leljen.

A Befogad-Lak egyelőre Facebook-os oldalán próbál a kisállatoknak gazdit találni, és tájékoztatást adni a hírekről, történésekről, de az alapítvány hamarosan elkészülő honlapján, naponta frissülő információkhoz is hozzá lehet majd jutni.

Addig is arra biztatunk minden állatbarátot, hogy ha csak egy-egy megosztással is, de segítsék ezt a nemes kezdeményezést!